BIO

XENTI-bio           

XENTI este cantaret, compozitor si producator muzical, si momentul in care a devenit cunoscut publicului  a fost atunci cand trupa din care facea parte, No Comment, a reusit sa intre pe primul loc in toate topurile, chiar inainte de lansarea oficiala.

La noapte-o sa te fur si Atat de frumoasa.. au fost doua dintre piesele pe care Xenti le-a conceput si care au fost hituri in anii 2000.

In prezent are propriul studio de inregistrari, canta in bandul lui Calin Geambasu si este producatorul muzical si parte a bandului cvartetului Amadeus, alaturi de care a lansat in aceasta toamna un nou show spectaculos.

XENTI s-a născut în Buzău, într-o familie de muzicieni al cărui nume îl făcuse deja celebru regretata Mihaela Runceanu, una dintre cele mai iubite cântăreațe de la noi.

La vârsta de 6 ani Xenti a început să studieze pianul clasic la școala de muzică din oraș, ca mai apoi să-și continue educația muzicală în București la Liceul de muzică “Dinu Lipatti”.

Încă din primii ani de instruire muzicală, Xenti a fost foarte atras de compoziție, așa că pe la opt-nouă ani deja a realizat mici compoziții pentru pian, ca mai târziu, în timpul liceului, să compună primele lui piese pop. În 2000 a devenit licențiat al Universității de Muzică din București, unde a urmat în paralel cursurile a trei facultăți : Compoziție Muzicală Simfonică, Dirijat de Cor și Pedagogie Muzicală. 

În anii studenției a inființat împreună cu colegul lui din liceu, Răzvan Trandafir, trupa No Comment. Xenti a semnat tot ce înseamnă muzică și text pe cele trei albume lansate de Intercont Music, casa de discuri care i-a susținut. Muzica lor a fost descoperită de ProFM și promovată intens, deși piesele lor erau poate atipice pentru timpurile alea.

Primul album al lor a făcut record de vânzări la casa de discuri Intercont Music, în primele două zile având vânzări de 10 000 de exemplare, iar single-urile Atât de frumoasă și La noapte-o să te fur au atins cele mai înalte poziții în Romanian Top 100.

În cei patru ani cât a durat colaborarea dintre Xenti și Răzvan sub numele No Comment, au lansat 3 albume, au bătut țara în lung și-n lat prin turnee, au fost finaliști la Eurovision Contest și au primit multe premii onorifice, inclusiv “Discul de aur” oferit de casa de producție Intercont Music – 40 000 de discuri, ”Premiul pt. originalitate și rafinament” acordat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, ”Premiul specialiștilor Televiziunii Naționale” la Festivalul Mamaia sau titulatura de “Melodia Secolului” oferită piesei “Atât de frumoasă” de către TVR.


În anul 2002 Xenti Runceanu a început și continuă și astăzi să cânte cu prietenul şi colegul lui de facultate, Călin Geambaşu.

Calin Geambasu Band

Calin Geambasu Band

Sub titulatura No Comment au lucrat nişte piese foarte frumoase împreună, cu unele s-au prezentat la Mamaia (au luat premiul III la Creație cu piesa C’est la vie) şi la selecția finală Eurovision (cu piesa “Liberi”), apoi au început să cânte într-o formulă restrânsă de cover band – ei doi şi un chitarist. A fost startul a ceea ce e acum Calin Geambașu Band, cea mai bine cotată trupă de coveruri din România. Xenti a avut ocazia să cânte, alături de colegii lui de band, la cele mai selecte petreceri private de la noi.

Studioul de inregistrări a venit oarecum la pachet cu dorința de a-și orchestra singur compozițiile, așa că în anul 2003 și-a deschis un studio de producție audio – Xenti Recording Studio – al cărui prag l-au trecut mulți artiști de la noi. Din 2010 a devenit producătorul muzical al trupei Amadeus -The Romanian Electric Quartet, tot repertoriul lor recent fiind opera sa.

În 2012 a lansat piesa E ziua noastră, un duet cu Laura Mocan, fostă componentă a trupei TNT și actuala colegă a lui Xenti în Călin Geambașu Band.

Toamna aceasta a insemnat inceputul unei alt fel de colaborari  cu Amadeus, de data asta Xenti fiind pe scena alaturi de ele in cadrul noului lor SHOW.

1 comment

  1. Pingback: Piesa lui XENTI, "Numai ea", poate fi votată pe siteul http://www.topromanesc.ro/ | XENTI